ЕС заплашен от голяма мигрантска вълна

Растящият брой на мигрантите по гръцките острови сочи, че може да има нов прилив на мигранти към Европа, дори по-голям от този през 2015 година. Това каза германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА и БТА.

Министърът отправи предупреждението след пътувания до Турция и Гърция във връзка с напрежението за миграцията, след като миналия месец Атина предупреди за растящ брой пристигащи мигранти от Турция.

Зеехофер призова към по-голяма солидарност от европейските партньори. Трябва повече да помогнем на европейските си партньори за контрол над външните граници на ЕС. Оставихме ги сами твърде дълго, посочва той за неделното издание на в. „Билд“.

„Ако не го направим, ще наблюдаваме бежанска вълна като през 2015 година“, допълни министърът.

Той се зарече да работи с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да направи всичко възможно да се предотврати повторение на случилото се.

През 2015 г. и 2016 г. Германия прие над 1 милион бежанци. Оттогава броят на пристигащите годишно намалява.

ЕС сключи споразумение с Анкара, която се съгласи да попречи на мигрантите да продължават към блока, а Брюксел обеща 6 милиард евро за подкрепа на бежанците в Турция.

458 кандидати за убежище от уязвими групи пристигнаха тази сутрин в пристанището Пирея, откъдето ще бъдат откарани в център за настаняване във Вайохори в област Централна Македония, съобщи гръцката телевизия Скай.

Вчера „Катимерини“ съобщи, че във Вайохори ще бъдат прехвърлени кандидати за убежище от пренаселения лагер Мория на остров Лесбос.

През вчерашния ден в Гърция са пристигнали поне 284 бежанци и мигранти.

Според агенцията на ООН за бежанците през първите девет месеца на тази година от Турция на гръцките острови са се прехвърлили повече мигранти, отколкото през цялата 2018 година.