ЕС одобри „зелен сертификат“ за COVID-19

Европейският парламент очаква, че цифровата карта за коронавирус ще влезе в сила в Европейския съюз на 1 юли. Това заяви ръководителят на Комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар, цитиран от БГНЕС.

„Имаме график, това споразумение все още трябва да бъде гласувано от Комитета за граждански свободи и одобрено на пленарната сесия на Европейския парламент. Очакваме сертификатът да влезе в сила до 1 юли“, каза той.

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС постигнаха сделка относно сертификат за COVID-19, който ще помогне пътуванията в Европа за летния сезон да се възстановят, предаде АФП.

Сделката ще позволи на всеки, който живее в 27-те държави членки, да може да получи цифрова здравна карта, която изпълнителната власт на ЕС нарича „зелен сертификат“, за да покаже своя ваксинационен статус, резултатите от тестовете за COVID-19 или дали те са се възстановили от коронавирусна инфекция, пише Днес.бг

Окончателното одобрение на документа предвижда гласуване от депутатите на ЕП за влизането му в сила на пленарната сесия на 7-10 юни.