Ердоган за Гърция: Няма за какво да си говорим с Атина. Можем внезапно да дойдем някоя нощ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са си разменили реплики по време на официалната вечеря след първата среща на Европейската политическа общност в четвъртък в Прага, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Според гръцки правителствени източници, цитирани от АНА-МПА, на вечерята на лидерите Ердоган направил изказване, в края на което обвинил Гърция, че повишава напрежението и извършва провокации.

Веднага след това думата взел Мицотакис, който отговорил на Ердоган, че трябва да спре да оспорва суверенитета на Гърция над редица острови и че вместо да провокира напрежение, би трябвало като отговорен лидер да пристъпи към разбирателство и диалог без крайна реторика.

На пресконференция след срещата в Прага турският лидер заяви, че много от представените страни са очаквали Турция да направи стъпка към развитие на отношенията с Атина, но допълни, че „сега няма нищо, за което да се говори с Гърция“, съобщи Анадолската агенция.

„Не само Гърция, няма значение коя страна ни атакува, нашият отговор винаги ще бъде „Можем внезапно да дойдем някоя нощ. Би трябвало да го знаят“, каза Ердоган.

Той подчерта, че Анкара не се стреми да отнеме територията или суверенитета на която и да било страна, а само се бори да защити своите интереси и интересите на кипърските турци.

В същото време Ердоган заяви, че Турция няма да даде положително становище за присъединяването на Швеция към НАТО, докато в тази страна продължават да „шестват терористични организации“, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.