Ердоган увери Путин, че всички ще имат достъп до „Света София“

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили ситуацията около промяната на статута на храма „Света София“в Истанбул от музей в джамия, съобщиха от пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма.

Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини.

Храмът „Света София“ в Истанбул, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

В петък Държавният съвет (висшият административен съд в Турция) отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщане на „Света София“ от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на „Света София“ към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.