Епизод от „Светлото бъдеще“

Психиатърът доктор Спасов влезе в кабинета си половин час по-рано от началото на работния ден. Облече бялата престилка и реши да пусне телевизора докато настъпи времето за прием на пациентите. Течаха новини и говорителката щателно изреждаше броя на заболелите, хоспитализираните и починалите в поредната вирусна пандемия.

Спасов с досада натисна копчето на дистанционното и смени канала. На екрана се появиха кадри от огромен пожар, който бил вероятно предизвикан от убиец с цел да прикрие свое престъпление, съпътствано с цели десет жертви. „Психопат“ – констатира Спасов и отново посегна към дистанционното.

Този път кадрите бяха от автомобилна катастрофа, където някакъв „джигит“, шофирайки лъскав мощен джип, успял да се забие с бясна скорост в насрещен микробус, а след това и в още три автомобила. Около пътя се въргаляха окървавени хора, а пожарникари разрязваха една от колите с ъглошлайф, за да измъкнат труповете на жертвите. „Аман!“- промълви Спасов и за пореден път смени канала.

На екрана се появи площад изпълнен с демонстранти, които развяваха знамена и издигаха лозунги срещу климатичните промени и настървено се боричкаха с униформени, преградили някаква улица. В обсега на камерата попаднаха няколко обърнати автомобила, единият от които гореше. В този миг полицаите пуснаха плътен облак от белезникав газ и инстинктивно очите на лекаря се премрежиха. В гърлото му сякаш залютя, зави му се свят и той интуитивно натисна копчето на дистанционното.

Насреща пред замъгления му поглед изплува огромна бяла порта. Над нея висеше табела с надпис „Рай“, а отпред старец с ореол около главата приемаше новодошлите като щателно проверяваше достоверността на зелените им сертификати. Сетне картината се смени. От някъде изникна черно рогато дяволче. Застана до огромен казан и започна да обяснява каква е температурата на катрана в ада и колко пари могат да спестят желаещите да се устроят там при тези галопиращи цени на енергоносителите. Докато докторът се опомни се появи табло с график на пътуванията от транспортната фирма на Архангел Михаил, която имала опции да осъществява круизи даже до Чистилището и списък от бонуси и отстъпки, дето предлагали да ползват нуждаещите се души в някой от „Черните петъци“.

Психиатърът доктор Спасов разтърка очи, ала преди да прогледне отново, електрическото захранване прекъсна за миг. Лампата присветна, а телевизорът се изключи. Лекарят се замисли. Отиде до хладилника. Извади бутилка със студена вода и наля малко в чаша на масата. Изпи я на бавни глътки и погледна към стенния часовник. До началото на работния ден оставаха още десет минути. Той свали престилката си. Облече сакото, което беше оставил на закачалката. Излезе от кабинета и се нареди на опашката от пациенти, чакащи пред него за преглед.

 

Автор: Йордан Нихризов