Епидемичната обстановка в Сливенска област към 4 август

Четири положителни за COVID-19 проби са регистрирани през последното денонощие в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. И четиримата новозаболели са от община Сливен – трима от града, един – от малко населено място.  Един се е инфектирал в семейно огнище, един – при контакт със заразено лице, по данни на РЗИ. Епидемиологичните проучвания продължават.

Активните в момента случаи са 65, като двама от болните са медицински персонал. 33 от болните са жители на община Сливен /29 от града, останалите – от четири села/, болните в община Нова Загора са 24 /17 – от града, от тях 9 – жители на най-гъсто населения квартал/. С коронавирусни инфекции са четирима души от Твърдица и един от малко населено място в община Твърдица. Трима жители на две села са болните в община Котел.

На 3 август под домашно наблюдение са нови 17 души от Сливенска област. С тях общият брой на карантинираните възлиза на 179 лица. От карантина са отпаднали 8 956 жители на областта.

От началото на епидемията досега са диагностицирани 404 души, 314 са изписани, 25 са починалите.

Противоепидемичните мерки са в сила до края на август, съгласно заповед на здравния министър.  Носенето на предпазни маски в закрити площи, търговски обекти и обществени места е задължително, както и спазването на физическа дистанция от 1,5 метра. Предпазните маски са задължителни и в обществения превоз. Носенето им и спазването на дистанция са препоръчителни, съгласно министерската заповед, и в открити площи, тъй като рисковете от разпространение на коронавируса не са отпаднали.