Епидемичната обстановка в Сливенска област

Актуалната статистика показва, че към 31 август положителни за COVID-19 са 447 жители на областта, като 275 от тях са в община Сливен, 141 – в община Нова Загора, останалите са в общините Котел и Твърдица.

826 души са под карантина –  близо 500 от тях са пристигнали от рискови зони или са били контактни на заразени, а останалите са изолирани в домашни условия за провеждане на лечението им.

Само вчера, 30 август, са новодиагностицирани 51 пациенти.

Анализът на  ОД на МВР, която е ангажирана с контрола на карантинираните лица и спазването на мерките, показва, че през последните 14 дни заболяемостта в Сливенска област е нараснала от 236 на 276 души на 100 000 души население.  Наблюденията на експертите от РЗИ са, че вирусът засяга повече лица на по-млада възраст, включително и деца,  в сравнение с предходни периоди на епидемията. Наблюдава се тенденция за увеличаване на пациентите между 40 и 55 години, при които заболяването протича тежко. Има случаи, които, за съжаление, са с летален изход.

Жителите на Сливенска област, които са преболедували или са ваксинирани и имат защита от заболяването, възлизат на близо 30 000 души. Те представляват 15 процента от цялото население на областта.