ЕП прие резолюцията за България

Европейският парламент прие резолюцията за състоянието на правовата държава в България. Евродепутатите гласуваха с 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“.

Те изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Евродепутатите осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В текста се отбелязва „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Той се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Други опасения включват:

• конституционната реформа, която трябва да бъде в съответствие с международните стандарти,
• възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори,
• прибързано приемане на законодателство,
• разследвания на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати,
• състоянието на основните права, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

„Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата“, заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар.

Депутатите от ГЕРБ Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков и Александър Йорданов са били против текста на резолюцията, ДПС са се въздържали, депутатите от БСП са подкрепили резолюцията. По-рано днес от ЕНП призоваха депутатите си да не подкрепят резолюцията – и все пак 7 души застанаха зад нея.

„Резолюцията бе приета с доста по-голямо мнозинство от това, което представляват левите и центристите в Европа. Това е ясен сигнал“, смята Петър Витанов от ПЕС и БСП.

„Много съжалявам, че моите колеги инциираха тази резолюция в Европейския парламент. Той отново се използва за вътрешна пропаганда, предизборно“, заяви Андрей Ковачев от ЕНП и ГЕРБ.