ЕП извика Борисов и Гешев да се обясняват за корупцията

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са били поканени в петък в Европейския парламент на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд.

Заседанието, което ще се проведе при закрити врата, ще бъде посветено на достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, твърди сайтът EURACTIV, цитиран от в. „Сега”.

По информация на електронното издание Борисов и Гешев няма да се появят. На въпрос на EURACTIV защо българският премиер няма да участва София ин’т Велд е отговорила: „Доколкото знам, Борисов е подал оставка“. След като от сайта са уточнили, че Борисов не се е оттеглил, евродепутатът е казал, че правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

„Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници“, казала е тя.

Българското външно министерство е потвърдило, че „ако може“, външният ни министър Екатерина Захариева ще участва виртуално в заседанието.

Освен първия ни дипломат се очаква да се включат заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Европейската комисията ще бъде представена от Жюлиен Мусние, ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона“, а Венецианската комисия на Съвета на Европа – от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Евродепутатите ще изслушат и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда – по правило при закрити врата – особено чувствителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните-членки на ЕС. Групата има 14 члена, сред които няма българи.