Емил Димитров: Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода

Снимка: БГНЕС

Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция. Въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи. През това време някой трябва да се грижи за хората. Това заяви пред Нова тв министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Министърът изрази мнение, че мечтата на много депутати за пожизнен мандат е напът да се случи, ако има Велико народно събрание.

Според него дребните детайли, които имат нужда от промяна, биха могли да бъдат променени и от обикновеното Народно събрание.

„Не ми е приятно да ми казват мутра, но и това го има в управлението“, коментира сегашната политическа ситуация министърът.

Той коментира и задължителната наборна служба, след като темата отново бе повдигната.

„Бил съм в казарма много малко време. Смятам, че ако вдигнеш заплата на 3000 лева, ще има много желаещи да работят. Хубаво е да се изграждат навици, но вие съгласна ли сте да ходите някъде на палатка заради патриотичния дълг?“, попита Димитров.

По думите му ни предстои водна криза в случай на големи суши. „Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми. Досегашният начин на управление на водния ресурс ще се окаже неприложим в условия на все по-голяма суша“, каза екоминистърът.

По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения. Той увери, че докато е министър, ще има вода.

Положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода.

„На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир Кричим. В Северна България има три града, които са към язовир Тича, а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите“, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав“.

В заключение министър каза, че частните язовири не го интересуват. „Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата“, добави Димитров.