Емигрантите изпратили 8 пъти по-малко пари на близките си в България

Емигрантите изпращат все по-малко пари на близките си в България. През първите два месеца на годината българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

Спадът на получените средства от емигрантите е точно осем пъти. Причината за това е кризата в целия свят.

Много българи зад граница загубиха работата си и вече не могат да изпращат пари на роднините си. Други пък заради по-строгите ограничителни мерки в останалите страни от ЕС, предпочетоха да се върнат по родните си места, пише „Труд“, цитиран от Днес.бг.

Част от тях, които могат да работят дистанционно, продължават да изкарват пари от чуждестранни работодатели. Но получават заплатите си директно в България и БНБ не отчита сумите като средства от емигранти.

Тенденцията за намаляване на изпращаните от емигранти суми започна веднага след обявяване на извънредното положение през март миналата година. Преди пандемията всеки месец в страната влизаха около 100 млн. евро от емигранти. През март миналата година тази сума намаля до 40 млн. евро, а през април – до 14,2 млн. евро. През следващите месеци имаше леки колебания в размера на изпращаните суми. Но от ноември 2020 г. насам, изпращаните от емигрантите пари намаляха до 11-12 млн. евро на месец.

От обявяване на извънредното положение през 2020 г. досега вече мина една година. За този период изпратените от емигрантите пари са само 160 млн. евро. Това е по-малко от сумите, които преди Covid-19, получавахме само за два месеца. За сравнение за 12-те месеца преди обявяване на извънредното положение получените от емигрантите пари са 1,23 млрд. евро.

Преди пандемията парите от емигрантите бяха повече от преките чужди инвестиции в страната. Но това вече не е така. Преките чужди инвестиции са намалели с 57% и за първите два месеца на годината са в размер на 98,6 млн. евро. Това е близо четири пъти повече от изпратените от емигранти пари.