Електричество от растения са успели да получат учени от Израел

Снимка: Pixabay

Израелски учени от университета в Тел Авив са успели да произведат електричество от растения, доказвайки по този начин, че те могат да станат източник на „чиста“ енергия, съобщава Франс прес.

Агенцията цитира проучването на екипа на професор Ифтах Якоби в сътрудничество с колеги от университета в Аризона. От изследването става видно, че растенията притежават свойството да произвеждат електричество въз основа на фотосинтезата.

Според проф. Якоби всички зелени растения, листа, треви и водорасли са снабдени със своеобразни „фотоволтаични пана“ и са способни да преобразуват слънчевите лъчи в електричество.„Голямото предизвикателство, пред което бяхме изправени, беше как да извлечем тези заряди от растенията, коментира професорът. За да включите електроуред в мрежата са достатъчни щепсел и контакт. Но ние не знаехме как стои този въпрос при растенията и как да се включим в мрежата им. За тази цел направихме нещо като нано контакт, работейки над водорасло“. В него бил инжектиран с помощта на биореактор ензим, който произвежда водород. Водораслото реагирало, като развило клетки, съдържащи новия ензим, които произвеждали електричество.

Според 42-годишния проф.Якоби може би сме изправени пред нова ера в земеделието, което след като е успяло да изхранва човечеството в продължение на хилядолетия, сега може да бъде използвано и за производството на енергия.