Екзакта: Лидери са ГЕРБ, за второто място се борят ПП, ИТН и БСП

новини Сливен

Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент. Това показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, предаде БНР.

Лидери са ГЕРБ, а за второто място се борят три партии – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП. Над 4-процентовата бариера за влизане в парламента са още „Демократична България“ и ДПС. Под прага остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ВМРО и „Възраждане“.

По 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ИБГНИ са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на ИТН и на ПП и две трети от избирателите на ДБ също декларират категорични намерения да гласуват за президент.

Сред заявилите категорично намерение да гласуват на предстоящите парламентарни избори, по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на градовете-областни центрове и на селата. Висока мобилизация за парламентарния вот се наблюдава сред по над 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП, на ДПС и на ИБГНИ. Близо по 80% от привържениците на ИТН и ПП също са категорични, че ще участват в парламентарния вот. Това твърдят и две трети от избирателите на ДБ.

В предаването „12+3“ Лидия Йорданова, ръководител на „Екзакта Рисърч Груп“, подчерта, че ДБ и ДПС дават заявки за изкачване на по-високи позиции: „Това е видно от президентските кандидатури на повечето партии“.

Йорданова подчерта, че 13% от българите заявяват, че се страхуват дали ще се справят с електронното гласуване и това са по-често хора на възраст над 60 години, както и нискообразовани хора от малки населени места:

„По 1/3 от избирателите на БСП и ДПС се страхуват да гласуват с машини. … Данните показват низходяща тенденция спрямо предходните избори – все по-малко хора се притесняват от несправяне при гласуване с машини и все по-малко се страхуват да не се заразят с Covid-19.

Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни българи.