Експозицията „Декоративни изкуства. Накити. Скулптура“ гостува в Безистена

Ямболският Безистен е едно уникално място за срещи, един прохладен културен оазис, в който жителите и гостите на град Ямбол могат да се потопят в горещите летни дни.

От началото на месец юли до края на годината в Културно-информационен център „Безистен“ гостува изключително ценна колекция, предоставена от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

Експозицията „Декоративни изкуства. Накити. Скулптура“ е разположена в Южната зала на подземно ниво „Минало“. Колекцията от декоративно-приложни експонати е една от най-богатите колекции в страната. Тя  е придобита основно чрез откупки от Национални изложби на декоративно-приложните изкуства в Ямбол през 70-те и 80-те години на миналия век. и е допълвана и от други общи и самостоятелни изложби.

Към творбите от текстил, керамика, дървопластика и малка пластика, притежание на ямболската са добавени нови, някои от които придобити през последните няколко години. Редом с имена като Георги Бакърджиев, Венко Колев, Здравко Мавродиев, Емилия Панайотова, Иван Колев, Красимир Джидров и др. с национално значение, се нареждат и ямболските автори Тодор Ялъмов, Трифон Леров, Васил Василев, Куман Сталев и работещите в нашия регион Инна Рогова и Наталия Корчемкина от Русия.

Всички обичаме бижута. Тяхната историята е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити.

Колекцията от бижута може да бъде разгледана в същата зала. Сред представените автори са имена като Пепа Димитрова, Виолета Дунин, Жанет Стойчева, Анна Оцетова, Ася Александрова, Иван Янев, Милан Делийски, Ангел Андонов, Кирил Кирилов и др.

Подходите към изработването на накитите и аксесоарите са различни. Едно от използваните средства е филигранната техника, която представлява моделиране с тънка метална жица, наподобяваща метална дантела. Друг желан метод е използването на разноцветен емайл, който обогатява цветово бижуто. Повечето автори използват вграждането на различни материали – полускъпоценни камъни, седеф, метално сито, а някои използват дори текстил и кожа. Освен гривни, колиета, обици и пръстени, в експозицията са представени и модни аксесоари, като мъжки бастуни и кутии за бижута, които допринасят за нейното разнообразие и пълнота.

Залите на Културно-информационен център „Безистен“ са отворени за посетители всеки ден, без неделя, от 9:30 часа до 18:00 часа без прекъсване.  В Южната  зала на подземно ниво „Минало“ могат да бъдат разгледани още две експозиции – „Кукерските игри в Ямболско – феерия от багри, магия и мистерия“, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол и колекцията от ценни икони от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол. В зала „Съвременност“ на основно ниво са постоянните експозиции на КИЦ „Безистен“ – артефакти, открити при ремонтните дейности на Безистена в началото на 70-те години. От инфо-поинт терминалите, посетителите могат да се информират за културния календар на Ямбол, да се запознаят с историята на Ямбол през различните периоди, да научат интересни детайли относно постоянните и гостуващи експозиции в Безистена.