Експерти и организации предупреждават за опит за заобикаляне на 10-годишната давност на задълженията

Редица експерти и потребителски организации сигнализират за опит за заобикаляне на текстовете за 10-годишната погасителна давност на задълженията.

Колекторски компании се опитват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отказват от правата си за ползване на новите текстове, които влизат в сила от 2 юни тази година, предупреждава пред „Хоризонт“ Десислава Николова от портала „Моите пари“.

Поправката, с която се въвежда 10-годишната погасителна давност, бе гласувана в края на миналата година, а още тогава от колекторските компании възразиха срещу нея и предупредиха, че текстовете за опрощаване на старите задължения не означават абсолютно, че длъжникът ще бъде освободен от тях.

„След изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването, освен когато задължението е разсрочено и отсрочено“, припомни Николова.

Погасяването по давност обаче не става служебно, а трябва да се подаде искане до съда. Тъй като новите текстове влизат в сила от 2 юни, вече има първи опити да бъде заобиколен новият институт. Механизмът, който се предлага, е подтикване на длъжници да подписват споразумения, с които признават дълга, каза Николова.

Ако длъжникът подпише документите, няма да има право да се възползва от новите текстове, посочва още Десислава Николова пред БНР.

Николова предупреждава, че събирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на длъжниците. Тя посъветва хората в подобна ситуация или да не подписват никакви документи, или да потърсят съвет на адвокат.

Омбудсманът Диана Ковачева и потребителски организации също сигнализираха за проблема. Засега от колекторските компании няма официална позиция по въпроса.