Експерт: Сблъсъкът в САЩ е на живот и смърт

Снимка: БГНЕС

Протестите, които започнаха заради насилствената смърт на Джордж Флойд, настъпила след тормоз на полицай, поставиха началото на антирасистко движение, подкрепено в световен мащаб. Ще настъпи ли гражданска война в САЩ и ще има ли намеса на армията? Темата коментира международният анализатор и експерт по сигурност Боян Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Всички приеха постановката, че в Съединените щати имаме сблъсък между финансовия елит и промишления елит. Тази битка се водеше с определен набор от средства. И двете страни приемаха някаква игра, която не разрушаваше това, което е около тях. Сега сблъсъкът е на живот и смърт“, обясни експертът.

Анализаторът поясни, че скоро се е разпространил мит, че цветна революция в САЩ не може да има, тъй като там няма американско посолство.

„Сега се оказа, че това не е така. Защото това, което наблюдаваме в Съединените щати, е перфекционирана цветна революция, която с течение на годините беше наложена в страни в Близкия изток и в Украйна“, отбеляза още Чуков.

По думите на експерта в Украйна е преди е имало агресия към евреи и руснаци, а в Щатите се наблюдава до известна степен към евреите и към цветнокожото население.

Чуков обясни, че заради пандемията от COVID-19 по улиците са останали много безработни.

„В Щатите има мирни демонстрации. Едните са против, другите са „за“. Но вече е доказано, че сред тях има млади, бели момчета, които са добре организирани, маскирани, които целенасочено правят грабежи“, смята Чуков.

По-лабилен ли е Доналд Тръмп преди предстоящите избори?

„Около 40% ще гласуват за Доналд Тръмп и 40% за демократите. Остават 20%, от които 13% са от чернокожото население на Съединените щати“, допълни още анализаторът.

Чуков обясни, че по конституция Тръмп има право да въведе армията, когато се блокират магистралите, по които се захранват търговски мрежи.