Експерт: Магистрала „Тракия“ е в критично състояние, трябва да бъде затворена за движение

Магистрала „Тракия“ е в критично състояние и по всички изисквания за сигурност трябва да бъде затворена за движение. Това сподели в интервю за БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той даде пример с отсечката Ихтиман – Пловдив, където на повече от 50 места мантинелата е счупена и невъзстановена.  Липсата на поддръжка я превръща в смъртоносна. На АМ „Тракия“ за четири месеца са станали повече от 1000 пътно-транспортни произшествия, голяма част от тях са спрели в мантинелите, но те не са възстановени, изтъкна Богдан Милчев, цитиран от „Монитор“.

По думите му някои мантинели „стоят като копие срещу автомобилите“, това е документирано и предстои да бъде представено от Института по пътна безопасност. „В държавните институции в момента не управляват експерти, а управляват интереси“, каза още Богдан Милчев. Институтът за пътна безопасност ще направи проверка в Айтос след сигнали на граждани, че тежкотоварният трафик в града не се отклонява адекватно след предприетите от държавата мерки.

След намесата на правителството в Айтос е настанал транспортен хаос, градът е парализиран. Начинът, при който в паниката решиха да решават проблема – на принципа няма камион – няма проблем, създаде много настроения и противопоставяне в самия град, посочи експертът. Почти всички малки населени места с транзитно преминаване на товарен превоз имат подобен проблем. АПИ в момента е абсолютно обезглавена структура, коментира накрая Милчев.