Екипи на ЮИДП се бориха с 8 пожара през последните 24 часа

Шест потушени и два все още действащи пожари на територията на Югоизточно държавно предприятие – това е равносметката за последното денонощие.

Вчера в района на с. Дъбовец, намиращо се на територията на Държавно горско стопанство – Свиленград, възниква пожар извън горски фонд, който в последствие се разраства и навлиза в горски терен. Целият наличен състав на горското стопанство в Свиленград участва в борбата с огнената стихия. Екипи горски служители от стопанствата в Тополовград, Хасково и Елхово също са се притекли на помощ в гасенето, като пожарът все още е нелокализиран и акцията продължава. Три пожарни автомобили на горските стопанства са на терен. Щетите от огнената стихия тепърва ще се уточняват. Вчера на територията на ДГС-Свиленград, в с. Сладун, възниква и друг пожар, който за радост не засяга горски фонд и с помощта на горски служители от ДЛС-Тополовград и ДГС-Елхово е бързо овладян и потушен.

Друг все още действащ пожар се простира на територията на Държавно горско стопанство – Маджарово, в района на с. Малко воден. Горски служители от поделението, военни, пожарникари и доброволци се борят с потушаването му и към този момент. Булдозер на ЮИДП и пожарен автомобил на ДГС-Маджарово също са включени в гасенето. До момента е засегната над 500 дка широколистна гора. Вчера е възникнал още един пожар в обхвата на ДГС-Маджарово, който за щастие бързо е потушен.

Пожари горяха и на територията на още четири стопанства в ЮИДП.

Горски служители и пожарен автомобил на Държавно горско стопанство – Ивайловград вчера се справиха с възникнал пожар, при който e засегната площ от 20 дка горска територия. Близо 20 дка иглолистна култура е опожарена и на територията на Държавно горско стопанство – Средец. Благодарение на бързата и професионална намеса на горските служители, там пожарът е овладян до обяд. Държавно горско стопанство – Бургас също участваха в гасенето на възникнал пожар във вилна зона край с. Изворово. Там засегнатата държавна горска територия е 40 дка, като по-голямата част са сухи треви и храсти, а опожарената горската култура е 10 дка. Пожари имаше и на територията на Държавно горско стопанство – Хасково, в чието гасене са се включили горски служители с пожарни автомобили на поделението.

От Югоизточно държавно предприятие – Сливен за пореден път апелират за отговорност и повишено внимание в разгара на пожароопасния сезон!