ЕК забранява промоциите на червено месо?

Европейската комисия извършва оценка на въздействието на настоящата политика за насърчаване на храните. Червеното месо може да бъде изключено от програмата за финансиране на промоцията, пише Agrozona.bg.

Европейската комисия взема предвид забраната за финансиране промоциите на червено месо, която трябва да ограничи въздействието на животновъдството върху околната среда. Въпреки това, месарската промишленост в ЕС вярва, че в крайна сметка такова решение само ще навреди на земеделските производители и потребителите. Седем големи организации са поискали от комисаря Януш Войцеховски да даде ясен отговор на тази ситуация, тъй като смятат, че се използват неверни данни за въздействие върху обществеността по този спорен въпрос. Най-гласните са тези от Полша, страната на произход на настоящия комисар по земеделието. „Индустрията е възмутена и от факта, че за да оправдаят подобни действия, техните инициатори използват неверни данни и аргументи, които могат да бъдат разделени на три групи.

Здравни аргументи

В този случай се прави опит да се сравнят предприетите стъпки по отношение на червеното месо с тези, предприети преди вредата от алкохол и тютюневи изделия. Месото не е стимулант и не води до пристрастяване. Учени, специализирани в човешкото хранене, потвърждават, че от стотици хиляди години месото е съществен компонент на човешката диета, то е източник на протеини и аминокиселини и вещества, необходими за човешкото развитие, включително витамин В 12, който се намира практически само в животински продукти. Индустрията посочва, че тезите за предполагаемата вредност на месото се отнасят само за неправилна обработка или ядене при нарушаване на диетичните изисквания. Месото, консумирано в разумни количества, е естествен и необходим компонент от диетата на всеки човек.

Екологични аргументи

В този случай животновъдите са обвинени в огромна консумация на вода, замърсяване на околната среда с животински фекалии, емисии на въглероден диоксид и метан. Индустрията посочва, че учените обаче казват, че терминът „използване на вода“ в животновъдството не съществува. Цялата вода, „използвана“ за производство на месо, се връща в околната среда. Торът за животни е естествен метод за торене на полета, който се използва от хиляди години и е по-екологичен от синтетичните торове. Съвременните ферми използват системи, които намаляват емисиите на парникови газове, а има и ферми, които превръщат получения метан в енергия, посочват животновъдите.

Хуманно отношение към животните

Организациите съжаляват за факта, че всички животновъди са обвинени заради единични случаи на неправилно боравене с животни. Междувременно, за селекционера хуманното отношение към животните е неразделна част от дохода. Болни, стресирани и държани в неподходящи условия животните не растат и тяхното лечение или клане създава допълнителни разходи. Ето защо животновъдите повишават комфорта на животните, използват климатични системи за поддържане на подходящо качество и температура на въздуха в животновъдните сгради, използват правилно балансирани фуражи за нуждите на животните, съдържащи естествени съставки, които изграждат устойчивост на животните към болести, осигуряват броя на животните, за да се чувстват в безопасност в стадото, обучават служители, за да осигурят възможно най-хуманните условия за клане, посочва индустрията.

Земеделските производители са особено огорчени от факта, че планираните промени могат да засегнат всички, независимо от мащаба на усилията им за хуманно отношение към животните, екологични решения или качество на продуктите, и срещу фермата да развие стратегия за подкрепа на устойчивото производство на месо „, казват организации в отворено писмо. Въпреки това комисар Войчеховски каза, че все още нищо не е ясно, тъй като се увеличават спекулациите дали Комисията е решила да спре фондовете за промоция на месо.