ЕК предложи COVID сертификатите за пътуване да останат до края на юни 2023 г.

Снимка: БГНЕС

ЕК предлага COVID сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни 2023 година. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд на брифинг в Брюксел, предаде Dariknews.bg.

„Европейската комисия одобри препоръка за удължаване на срока на действие на COVID сертификатите в ЕС с една година – до 30 юни 2023 г. Трябва да сме подготвени за увеличаване на заболеваемостта през втората половина на годината или за появата на нови щамове на коронавируса“, каза той.

Виганд уточни, че целта е пътуването в ЕС да остане безопасно. Говорителят посочи, че предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

През декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Комисията пояснява, че без удължаване на европейския сертификат съществува възможност държавите да въведат разнообразни собствени и объркващи пътниците правила. Предвижда се комисията да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите.