ЕК отпуска 128 млн. евро за 23 нови здравни проекта

Европейската комисия ще подкрепи 23 нови изследователски проекта със 128 милиона евро в отговор на продължаващата пандемия от Ковид-19.

Финансирането е част от определените 1,4 милиарда евро за финансиране на научните изследвания, свързани с новото заболяване.

В 23-те проекта от списъка участват 347 научноизследователски екипа от 40 държави.

Някои от проектиет имат международно измерение и в тях участват 34 организации от 16 държави извън ЕС, включително държави от програмата “Хоризонт 2020” (Босна и Херцеговина, Израел, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Турция), и други държави (Аржентина, Австралия, Бразилия, Колумбия, Конго, Габон, Индия, Корея, Южна Африка и САЩ).

Извънредното финансиране ще даде възможност на изследователите бързо да разработят решения заедно с пациентите, здравните работници, болниците, местните общности и предприятията, предназначени за тях, заявява еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Комисията договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните получатели. Новите проекти обхващат преориентиране за бързо производство на жизненоважни медицински средства и оборудване, необходими за проверка, лечение и предпазване.

Подкрепят се също разработване на медицински технологии и цифрови средства за подобряване на откриването, наблюдението и грижите за болните, както и нови възможности за защита на здравните работници, съобщи БТА.