Дядо-Кольовото дърво става финалист и българският представител на международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022“

Снимка: treeoftheyear.org

350-годишният летен дъб край село Студена – Дядо-Кольовото дърво, спечели първото място в конкурса „Дърво с корен 2021“, съобщи Дима Котева, представител на фондация „Екообщност“ пред Радио София.

Класирането стана благодарение на онлайн гласуване, в което 737 гласа бяха дадени за победителя, номиниран от Община Свиленград.

Състезанието не е за най-красиво дърво.

„Акцентът, който поставяме, е върху връзката ни с дърветата и природата, затова не търсим най-старото или най-рядък вид дърво, а такива с история. Дървета, които са пуснали корени в умовете и сърцата на хората, с които ги свързват лични спомени или минали събития, предания с известни личности“, припомни Котева. Тя допълни, че тази година претендентите са ли и 23 дървета, от които 20 не са предлагани в досегашни издания на конкурса.

Дядо-Кольовото дърво става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2022”.

Той започна в началото на февруари и в него със своите национални дървета победители се включват 16 държави.

Онлайн гласуването ще продължи през целия февруари тук.

В момента води дъб от Полша с над 22 хиляди гласа.

Можем и ние да подкрепим инициативата с гласуване и дъбът от с. Студена да се нареди сред любимите дървета на хората от Стария континент.