Двойно увеличение на учителските заплати в Бюджет 2020

Все още е рано да се обсъждат детайлите на бюджета за 2020 г. Предстои да се проведат разговори с отделните министерства. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Министерския съвет, предава БТА.

Финансовият министър уточни, че ангажиментът за увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% е намерил място в проекта на новата рамка. Стратегията за удвояване на учителските заплати също ще се придвижва в новия бюджет.

„Т.е. това са двете сигурни неща, които ще видите в новия бюджет. Но наистина е твърде рано. Срокът на правителството е до края на този месец“, каза Горанов.

Не се обсъжда преразглеждане на коалиционното споразумение заради Волен Сидеров, отговори още Владислав Горанов. „Нищо не налага да дестабилизираме държавата“, допълни финансовият министър.

За септември има превишение на приходите над разходите с около 150 млн. лева. Това увеличава общото повишение на приходите над разходите за деветмесечието до малко над 1,2 млд. лева, каза още финансовият министър. И уточни, че повечето разходи „са струпани в края на годината“. Въпреки това той очаква бюджетът да се изпълни нормално. „Горе-долу се движим в рамката, която приехме с актуализацията“, каза министърът.