Две книги на Кети Бозукова представя библиотека „Сава Доброплодни“ в петък

На 1 април (петък) 2022г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен, ще бъдат представени последните книги на поетесата Кети Бозукова – „Колибри от Рая“ и „Избрано“, издадени през 2021г.

Премиерата на двете книги бе планувана за миналата година, но поради въведените противоепидемични мерки и ограничения не бе реализирана. За щастие красивите стихове не остаряват и попаднали на страниците на книгите стигат до своите читатели. Премиерата е реверанс към таланта на Кети Бозукова и подарък за почитателите на нейната поезия.

Кети Бозукова е сред ярките представители на съвременната българска поезия. Нейните стихове очертават един индивидуален, философски, мъдър и мислещ поетичен глас устремен към дълбоките води на себепознанието и към оня единствен хоризонт, даващ смисъл и посока на човешкото битие.

            К.Бозукова е родена в гр. Сливен през 1964г. Основното си образование получава в ОУ „Панайот Хитов” и още там прави първите си поетични опити. Докато е ученичка в Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков”, нейни стихове са отпечатвани в списание„Родна реч”. Висшето си образование завършва в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Право”. Работи по специалността си последователно като прокурор, съдебен инспектор към Министерството правосъдието, адвокат.

            Стихотворения и разкази на Кети Бозукова са публикувани в много антологии, вестници и списания, а нейни творби са преведени в Русия, Украйна, Македония, Франция, Китай и Великобритания.

            Има издадени 15 поетични книги и една с проза. Автор е и на студия посветена на прокуратурата, както и на редица публикации на юридическа тематика.

            От 2007 г. до 2014г. Кети Бозукова е председател на читалище „Пенчо Славейков – 1921” – София. Главен секретар е на Съюза на юристите в България и активен участник в дейността на Културния дом към СЮБ. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на юристите в България и на Асоциацията на юристите от Черноморско-Каспийския регион.

            Носител е на редица национални и международни литературни награди.

           

Пред присъстващите на премиерата ще бъде представен и рецитал по стихове на поетесата под музикалния съпровод на цигуларката Благовеста Кирилова.

 

За повече информация: 044/622441; 0886090712