Драгомир Стойнев: Средната заплата в борда на директорите на големите търговски вериги е 45 000 лв. месечно

Новини Сливен Драгомир Стойнев

„По наша информация средната заплата в борда на директорите на големите търговски вериги месечно е 45 хил. лв. За нас е важно българските граждани да не гладуват и да не се лишават от храна, а да могат спокойно да си напълнят своята кошница“, заяви Драгомир Стойнев в ефира на Нова телевизия. „В сегашната ситуация пазарните механизми не работят. По време на криза е необходимо да има държавна политика и строга регулация, така че бедните хора да не стават все по-бедни, а богатите – все по-богати“, каза той.

Стойнев посочи, че трябва да се въведе ограничаване на надценката: „Не е нормално хранителните продукти да влизат в търговските вериги на 5 лв. на килограм, а да се продават на приблизително между 18-20 лв. на килограм. Трябва да има лимит на тези надценки, не може надценката да бъде над 30-40%“, категоричен бе Стойнев.

Според него, е необходима регулация, която да трае временно, докато се успокои пазарът. Например, в малките населени места, където търговските вериги са в монополно положение и няма толкова малки магазини, които да могат да се съревновават с тях, а това позволява на големите вериги да държат цената изкуствено висока.

Регулацията, обаче, не може да важи само за големите търговски вериги: „Алармираха ни, че има продукти, които се продават на много по-висока цена – например в Германия конкретен медикамент струва 2,5 евро, а тук се продава на цена от 27 лв. Това е близо 5 пъти по-висока цена, това е наистина спекула“.