Драгомир Стойнев: „Ситуацията е абсурдна! Министърът да дойде в зала!“

„В момента ситуацията е абсурдна и хубаво би било министърът на енергетиката да дойде в зала. Само че вчера стана ясно, че той въобще не е водил никакви разговори, сигурно дори и не познава своя колега от Украйна, а единствените разговори са в областта на ядрената наука и евентуално да се подписва някакъв меморандум.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по решението за продажба на оборудването на АЕЦ „Белене“ на Украйна.

От парламентарната трибуна социалистът описа следваща абсурдна ситуация, а именно, че парламентът реално управлява Министерството на енергетиката: „То не беше проект какво гориво да се използва, не беше втори проект каква технология да се използва, сега трети проект с кого може и с кого не може да се преговаря. В крайна сметка, всеки министър има правото да ръководи това министерство и да има съответната свобода, но вие налагате волята си“, обясни той.

Според него основната цел на този проект е да се закрие проектът “Белене“. „Това е мечтата на десните, които не направиха нито един проект, който да е в полза на страната. Само че активите в “Белене“ не са 1.2 млрд., а са 2.5 млрд. Тоест вие казвате на българските данъкоплатци, че изведнъж спирате този проект и тези пари ги загробвате. Това ще бъде срам за всеки един в залата, защото по този начин спирате развитието на ядрената енергетика на България и на един проект, който е готов и можеше да бъде осъществен, ако правителството на ГЕРБ не го беше спрял“, посочи народният представител.

„ГЕРБ и десните са царе да спират готови проекти. Ако правителството на ГЕРБ не беше спряло връзката Бургас-Александруполис, Българя можеше да получава петрол, без да се чака с дни и да се чудим откъде да минава. Сега най-вероятно щяхме да имаме и 7-и блок и да не се притесняваме дали можем да правим диверсификация на ядреното гориво“, заяви той и се обърна към колегите си: „Нямате един проект, който да сте направили, обаче всичките проекти ги спирате. Защо? Защото евентуално технологията не отговаряла на западната, но това не е така. Отговаря, защото е лицензирана“, каза още социалистът.

По думите на Стойнев друг парадокс е затварянето на базовите мощности с лекота. „Видяхме как един служебен кабинет не направи абсолютно нищо за запазване на въглищните централи. България има нужда от ядрени мощности. 2035-2036 г. ще се наложи да започнем да режем АЕЦ “Козлодуй“ за скрап. С решението, което искате да вземете днес, ще прекратите и “Белене“ и България остава без проекти. Язък за това, което беше направено през годините и страната ни беше енергиен център на Балканите“, коментира той.

Според социалиста интересът не е толкова за цялото оборудване, а  за парогенераторите, които обаче дори не се знае дали имаме. „Вместо да си гледаме нашия интерес при вече лицензирана площадка и да мислим как да помагаме на българската индустрия, вие разпродавате, давате, може и да подарявате. Това е едно срамно действие, което не отговаря на българския парламент и в момента се подигравате с хората“, заяви Стойнев.