Драгомир Стойнев предлага 720 лв. на месец да бъдат директно плащани на българите в нужда

Мина повече от месец от въвеждането на извънредното положение. Досега хората издържат. Но колко още  ще могат без доходи? Няма ли да се отключи вълна от социално и дори криминално напрежение? УНИВЕРСАЛНИЯТ БАЗОВ ДОХОД е решение, за което управляващите не говорят. По 720 лв. на месец за 3 или 4 месеца, директно изплащани на хората в най-голяма нужда, ще ги спасят буквално от глад и ще пресекат голямо обществено сътресение. Това написа във Фейсбук страницата си Драгомир Стойнев от БСП. Той е зам.-председател на парламентарната група на левицата и член на Изпълнителното й бюро.

Универсалният базов доход е това, с което трябва да се занимават социалистите. За мен той е силен инструмент, с който да гарантираме оцеляването на милиони българи. Защо? Ние не живеем в 2008 – 2009 г. и настоящата криза не е финансова. Това е напълно нова глобална епидемиологична криза, която обърна изцяло познатия начин на живот и работа.

Правителството действа по стари модели – от горе надолу и чрез посредници, отпуска ресурс чрез банковата система, чрез оперативните програми и чрез мярката 60:40, с надеждата, че този ресурс ще стигне до най-засегнатите. Според мен трябва да се действа и от долу нагоре – да бъдат директно подпомогнати от държавата останалите без доходи хора.

Не става въпрос за пускане на пари с хеликоптер, а за пари за най-засегнатите и предоставяни за определено време. Кои са те? Държавата чрез системите си, чрез НОИ, може да ги определи. И не, не става въпрос и за директни плащания към „социално слаби роми“, а за директни пари към български семейства, останали без работа, които не вземат социални помощи и не могат да плащат за храна, за наем, за ток, за вода, за лекарства. Трябва да ги опазим, защото те са част от потенциала на нацията ни, защото утре ще са нужни, за да вдигнем икономиката.

Всичко е въпрос на изчисление и правилно насочване на средства, които така или иначе ще бъдат изхарчени за антикризисни мерки. Въпросът е „как“? В САЩ и в Европа вече се обсъжда, къде сме ние? Очевидно правителството не иска разговор по темата, но ние социалистите трябва да го наложим в дневния ред на държавата.