Драгомир Стойнев: Здравето не е стока! Болниците не трябва да са търговски дружества

Крайно време е да дойде правителство, което да защитава интереса на хората в здравеопазването, а не частни интереси

„От БСП ще продължим да се борим болниците да не са търговски дружества, защото докато здравето е стока, ще имаме подобни казуси на частни интереси, които са в ущърб на обществения интерес.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание от „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на изслушването на председателя на ДАНС във връзка с жалби срещу Обществения съвет на Националната детска болница от екипа на частната болница „Мама и аз“.

Той посочи, че въобще не става дума за детска болница, а за една нова частна болница – с едно педиатрично отделение с 40 легла от общо 413, за която още през 2022 г. проф. Сербезова е отказала да даде разрешение за строеж с мотив, че София няма нужда от подобна болница.

„Как така служебното правителство на ГЕРБ изведнъж решава, че може да има подобна болница?“, попита Стойнев.

По думите му е добре, че това решение е било оттеглено, но отговорност трябва да бъде потърсена. „Защото подобно решение за същата болница се взе и в Стара Загора и от ГЕРБ много добре знаят за това. Това означава гибел на държавните болници“, категоричен бе социалистът.

Според него и БСП държавните и общинските болници не трябва да бъдат търговски дружества, като се ползват изцяло от ресурса на Здравната каса, а частните болници да се финансират от собствени здравни фондове.

„В момента частните болници оголват държавните от специалисти и вземат най-атрактивните клинични пътеки, а хората излизат от частните болници недоизлекувани.“, обърна внимание Драгомир Стойнев.