ДПС поиска оставките на Радев и Борисов

ДПС иска гаранция за правата и свободите на гражданите, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика и гарантиране териториална цялост на държавните граници. Това бе заявката от страна на ДПС при откриването на парламентарния сезон на фона на протести пред Партийния дом.

Днешната криза ни довела до критичната точка, според лидера Мустафа Карадайъ. За спешни антикризисни мерки за овладяване на държавата настоя той. Днес сме свидетели на разпад на държавността, подчерта лидерът на партията.

ДПС обаче критикува и Румен Радев, който избрал реваншисткия модел на ГЕРБ. Румен Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува Народното събрание, каза Карадайъ. Той противопоставял съдии и прокурори. Ерозирали не само институциите, но и президентството. С действията си той ерозира всички органи и институции, смята Карадайъ.

Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество, подчерта той. Задачата не била лесна. От една страна се искат избори, от другата импийчмънт на държавния глава. Трябва да определим първо нуждите на държавата, убеден е лидерът на ДПС.

На страната й трябва ясен, точен бюджет в здравната и икономическа криза. Трябвала ни и програмата за ефективно усвояване на средствата за борба с коронавируса. Нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства като победител, защото реваншизмът ще доведе до контрареваншизъм.

ДПС иска оставката на Бойко Борисов и на Румен Радев. Ако президентът искал да се проявява като партиец, да си направи партия. Партията иска експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори. Премиерът в този кабинет да е от най-голямата политическа сила, вицепремиерът от втората.