ДПС не каза кого ще подкрепи на балотажа, но подсказа на избирателите си за кого да гласуват

ДПС не подкрепи официално кандидат-президента на ГЕРБ Анастас Герджиков за балотажа срещу Румен Радев, давайки си ясна сметка, че това ще отблъсне потенциални гласове за кандидатурата му от привърженици на други партии.

По-рано зам.-председателят на партията Йордан Цонев каза публично, че ДПС „ще даде своя скромен принос Радев да не е президент“.

„ДПС ще подкрепи кандидата за президент, който се доближава най-много до очаквания от тях профил на президентската институция“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в сряда, цитиран от Mediapool.bg.

Той не отговори на конкретен въпрос дали това е подкрепеният от ГЕРБ Герджиков, но представи профила, на който трябва да отговаря кандидат-президентът, според ДПС.

Движението смята, че държавният глава трябва „да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те, да е стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото, да е полето на съгласията и по време на кризи и в нормално време, да е лице на държавността и на държавата пред света, да е глас на национално обединяващите каузи“.

„Избирателят на ДПС е много мъдър и ще гласува за президент, който най-много се доближава до този профил“, посочи Карадайъ.

Преди разпускането на последния парламент той заяви в декларация, че Румен Радев разделя нацията, че се поставя над конституцията и „или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република“.

Съвсем ясно е, че Радев не се вписва в така описания от ДПС профил и „мъдрият“ електорат на ДПС знае това, пише Mediapool.bg.

Освен това ДПС бе в конфликт с настоящия държавен глава заради действията на служебното правителство и по-специално акциите на службния министър Бойко Рашков срещу купуването на гласове, които ДПС окачестви като „репресия“ и „сплашване“ на избирателите му. Друга линия на противопоставяне бе свързана с атаките на Румен Радев и служебния кабинет срещу Делян Пеевски, санциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ за „значима корупция“.

Всичко това мотивира ДПС да работи срещу кандидатурата на Радев, а единственият начин да стори това на балотажа е, като подкрепи Анастас Герджиков, допълва Mediapool.bg.