„Дойче веле“: Унгария и Полша спират вноса на зърно от Украйна, за да предпазят от катастрофа фермерите си

Земеделските производители в Полша протестират срещу безмитния внос на украинско зърно в страната вече няколко седмици.Снимка: Marcin Bielecki/PAP/picture alliance

Европейската комисия разкритикува като „неприемливо“ решението на Полша и Унгария временно да спрат вноса на украинско зърно. Подобна стъпка обмисля и България.

Полският фермер Марчин Фуртак е един от многото свои колеги, които не са щастливи в момента. Въпреки че по принцип по това време складовете му са празни, сега 60 тона зърно стоят непокътнати – ако изобщо може да ги продаде, то ще е на абсурдно ниска цена, разказва АРД.

Ако ситуацията продължава да е такава, фермата на Фуртак ще фалира. Причината за понижените цени на полското зърно е във вноса на суровината от Украйна. План, чиято идея беше да помогне на съседната държава, се превръща в катастрофа за полските фермери, пише германската обществено-правна медия. Проблемите на полския фермер не са индивидуален случай. Затова и Полша,  Унгария и Словакия решиха да спрат вноса на зърно от Украйна. 

Унгария също временно забрани вноса на зърно от Украйна поради обвинения в изкривяване на пазара. „Продължаването на сегашната пазарна динамика би нанесло толкова големи щети на унгарското селско стопанство, че трябва да се вземат извънредни мерки, за да се сложи край на това“, обяви Министерството на земеделието на страната. Забраната засега ще остане в сила до 30 юни.

Словакия забрани продажбата на украинска пшеница, позовавайки се на съмнения за наличие на пестициди в нея, уточнява АРД.

Защо Полша иска да спре вноса на украинско зърно

Заради ограничените възможности на Украйна да изнася зърно през Черно море от началото на войната, Европейският съюз създаде коридор за износа им. Посредством него зърното от Украйна беше освободено от мито при влизането си в ЕС, а идеята беше през Европа то да достига до Африка.

Вместо това обаче украинското зърно остава в Източна Европа и най-вече в Полша. За полските фермери това означава, че изведнъж има свръхвнос на царевица и други суровини, които подбиват цените на пазара им, обяснява АРД.

Полските фермери протестират в последните три седмици. Казват, че гневът им не е насочен към украинците, а към правителството във Варшава и Европейския съюз.  Освен това фермерите са притеснени от факта, че украинското зърно се купува по-евтино от тяхното, а се препродава на по-високи цени. Съществуват опасения и, че често не отговаря на стандартите за качество на ЕС.

Полският министър на земеделието Роберт Телус подчертава, че самият той е земеделски производител, така че добре разбира проблемите. Той се позовава на споразумение, постигнато между полския министър-председател Матеуш Моравецки и украинския президент Володимир Зеленски при посещението му в Полша. Съгласно това споразумение голяма част от износа на зърно от Украйна ще бъде спрян временно до юни, обяснява АРД. Освен това разследваща комисия трябва да проучи евентуални случаи на измама при декларирането на украинско зърно като полско.

Опасения от Брюксел 

Европейският съюз разкритикува решението на Полша и Унгария да спрат вноса на украинско зърно. „В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и поради това едностранните мерки са неприемливи“, казва говорителят на Европейската комисия, който подчертава още, че е важно решенията да се координират в рамките на Съюза.

През март няколко източноевропейски държави изпратиха писмо до Европейската комисия, в което се посочва, че вносът на украинско зърно, но също и на маслодайни култури, яйца, птиче месо и захар, е достигнал безпрецедентни нива. Поради това следва да се обмисли въвеждането на мита върху вноса на украински селскостопански продукти. ЕС обаче удължи безмитния внос на украинско зърно до юни 2024 г.

Източник: Дойче веле