Доверието в Борисов пада, в Радев остава високо

Снимка: БГНЕС

Повече от двойно е доверието на българите в президента Румен Радев в сравнение с доверието в премиера Бойко Борисов, показват данните от проучване на социологическата агенция „Галъп интърнешънъл“, проведено от 30 юли до 7 август сред 811 българи по метода „лице в лице“.

Доверието в Радев 47%, при недоверие 35%, докато доверието в премиера Бойко Борисов е 20% (недоверието е 68%), най-ниското за последните няколко години. Изследването е направено преди анонса на Бойко Борисов за конституционен дебат, отбелязва „Галъп“. Непосредствено до Борисов по рейтинг се нарежда Корнелия Нинова със 17% доверие.

На практика цялото правителство отбелязва спад в доверието – след като се движеше близо около 30%, сега е около 19%, отчита „Галъп“. Недоверието пък е преминало над 70% за пръв път от години. Сходна е тенденцията и при парламента – доверието там сега е около 15%, при обичайни за последните месеци около 20%. Недоверието е 77%.

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери. Всички основни формации и политически дейци, с изключение може би на ДПС, губят от създалата се ситуация, за сметка на по-малките си конкуренти. Изгледи да влязат в следващо Народно събрание имат 7 формации, като пет от тях са сигурни – това са част от останалите изводи от изследването.

Седем формации в парламента

И ГЕРБ, и БСП губят позиции и сега са с почти изравнени нива на електорална готовност сред имащите право да гласуват, отчитат социолозите. ГЕРБ има 14.5% или около 800 хиляди потенциални гласове (от общо около 5.5 млн. трайно пребиваващи с избирателни права в България). БСП е с 13.9%, което значи малко под 800 хиляди гласа. В последните парламентарни избори ГЕРБ събра около 1 150 хил. гласа, а БСП – около 950 хиляди. ГЕРБ е с преднина и сред твърдо решилите да гласуват.

Подкрепата към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ продължава да расте, като достига до 7.9%. ДПС остава в традиционния диапазон от близо 7%, което е около 400 хиляди гласа. С 5.7% „Демократична Бългрия“ отбелязва между два и три пъти по-добър резултат от обичайните си нива, като най-отчетливо във формацията расте „Да, България“. Новата формация на Мая Манолова „Изправи сеБГ“ се е развила и вече е с 2.4% или условно около 130 хиляди гласа. С 2.3% са и „Обединени патриоти“ (с най-видимо присъствие на ВМРО). Това е около потенциалната бариера за влизане в Народното събрание. На последните парламентарни избори тя беше над 130 хиляди гласа. Така формулата за влизане в следващо НС – към този момент – е 5+2.

„Воля“ пък е близо до основния „пакет“ с 1.6%. Сред останалите формации са АБВ – с 0.6%, „Глас народен“ – с 0.4%. „Атака“, „Възраждане“, проектът на Цветан Цветанов и проектът на Васил Божков са с по 0.2%. Около 4% просто заявяват, че биха подкрепили независим кандидат. Впечатляващ е делът на хора, които твърдят, че ще отидат да гласуват, но ще отбележат „не подкрепям никого“.

Близо две трети подкрепят протестите

Близо две трети от българите (62%) подкрепят протестите срещу правителството, 23.7% не ги подкрепят, а останалите се колебаят. 58.9% искат оставката на кабинета на Бойко Борисов, а 26.5% – не. Това показва националното изследван на агенция „Галъп интърнешънъл“ сред 811 пълнолетни българи. Половината от анкетираните (50%) смятат, че предсрочните избори са необходими за страната, докато 34.1% са на обратното мнение, останалите се колебаят.

Въпреки всичко обаче, все още не съществува усещането за налична алтернатива: 38.1% казват, че в момента има партия или коалиция, която да може по-добре да управлява страната, но почти толкова – 35.7% казват, че няма такава.

От 40 до над 50% от анкетираните от „Галъп“ не могат да разпознаят представителите на „Отровното трио“. Представителят на другото крило на протеста Христо Иванов обаче подобрява доверието си и ако преди положителните оценки за него не бяха повече от 6%, сега са вече около 9%, отчитат социолозите.