Доц. Околийски: Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве.

Когато се разхлабват някакви мерки или се правят по-стриктни, човек би трябвало да го прави на база научни доказателства. СЗО е казвало, това трябва да става мярка по мярка. Комуникация на риска у нас липсва – обществото трябва да бъде въвлечено в това защо се прави едно или друго – това, което наблюдаваме в момента е липса на такава комуникация, което води до повишено недоверие към взетите мерки. Това каза пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България.

„Комуникацията с браншовете трябва да е един непрестанен диалог. Но представителите за бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се ползва като аргумент, че в нощните заведения ще се спазват мерки на дистанция и можели да фалират, не е валидно. Не се помага в борбата с COVID-19“,каза още експертът.

„Едната причина за неспазването на мерките е недобрата комуникация, пренасищането с послания и усилия, умората. Много хора си помислиха погрешно, е с идването на лятото вируса ще изчезне, а се случва точно обратното и е доста трудно за човешкото съзнание да го приеме. Не е минало. Това е пожелателно мислене. И ефектът му е интензивното увеличаване на ново диагностицираните в Западните Балкани и основно в Латинска Америка и САЩ, където има рязко увеличение на заболелите“, каза още Околийски.

Не е възможно да се хване в пълен размер на 100% вируса на границата. Но това са много важни послания към туристите. Получава се феноменът – в България нарушаваме правилата за движение по пътищата, а в Гърция започваме да ги спазваме. Става въпрос за контролът. У нас не знам колко добре се прави. Желанието ни да не счупим сезонът, се реализира в затворени хотели, които са празни, защото няма туристи заради увеличеният брой заболели у нас, подчерта той.

Има няколко неща, които в момента могат много да помогнат в борбата с COVID-19. Това са: справянето с други заболявания – като грип; спиране на пушенето – дори и Iqos; чист въздух – особено в големите градове е добре да се запази максимално – това зависи от всеки от нас – можем да ползваме метро или да ходим пеша, препоръча експертът.

Това не е спринт, а маратон – и това не е просто слоган. На есен ще имаме и сезонен грип. Ще трябва да ваксинираме особено по-възрастните хора. Наблюдаваме кресливи групи антиваксъри, даже виждам някои от тях смесени с протестиращите. Това граничи с престъпни действия, каза доцентът.