Доц. Мангъров: Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас

Снимка: БГНЕС

България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.
„Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра – 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване“, обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

„Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. „Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса“, предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.