Доц. Мангъров: Наблюдаваме „Игра на тестове“

В момента това, което наблюдаваме, мога художествено да го нарека игра на тестове. Тези PCR тестове не са абсолютни. Както добре знаете, лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Не може да продължаваш да затваряш хората по домовете им въз основа на тестове, това не може да продължава повече и е абсурдно. Въпросът е принципен. Това обясни в ефира на Тази сутрин по bTV доц. Атанас Мангъров.

„Ако се заразиш с COVID-19, на 99% няма да ти се случи нищо лошо. Светът е живял с много други сериозни заболявания и нищо чак толкова лошо не се е случило. Медицината не е аритметика – в медицината основното е да прегледаш болния и едва тогава да правиш нужните заключения“, каза още доц. Мангъров.

Данните, които се изнасят в момента, не се изнасят коректно, защото не е важно колко тестове са направени, а колко и кои хора са изследвани. Ако например вчера са направени 700 теста, да се каже, че това са 700 нови души, а не да се правят 3000 теста, но да не се казва на кого са направени, тъй като може да са на хора, които са в болницата или на които вече това им е втори тест. Такива разбивки няма, а трябва. Всичко останало е стресиране и плашене на хората, а и въз основа на тези данни не можем да направим никакви основателни заключения, коментира той.

„На всеки 100 направени теста излиза, че 5-6 човека са с положителни проби, но какво от това? Пак ще повторя, че ни трябват хора, а не тестове“, посочи инфекционистът.

Не познах, че вирусът ще изчезне през юни, но тогава това ще стане през юли или августо. Ако обаче не изчезне и трябва да живеем с него, нека да се знае – в 99% няма да ти се случи нищо, ако имаш коронавирус, увери още веднъж той.

Доц. Атанас Мангъров отрече да има конфликт с Националния оперативен щаб, макар да призна, че позициите им са различни.

Не съм се чувал с тях, виждам ги само по екраните. Но начинът им на действие е неправилен, данните са представени некоректно – важни са хората, не тестовете и изследванията, подчерта доц. Мангъров и в заключение посочи, че не е пращал никакви заплашителни СМС-и на членове на Щаба.