12.6 C
Сливен
сряда, 4 октомври 2023
- Рекламирай тук -
начало Регион Доц. Гломб: Следващата седмица се очаква спад на случаите на коронавирус

Доц. Гломб: Следващата седмица се очаква спад на случаите на коронавирус

Pixabay

За първи път спад в 14-дневната заболеваемост от коронавирус. Една област се връща в жълтата зона. Според вирусолозите Омикрон остава водещият вариант при заразените с коронавирус – това показват 50% от обработените проби закрито в София.

В момента страната ни е в пика на лятната вълна на Ковид-19. Според вирусолога доц. Гломб през следващата седмица се очаква спад на случаите.

„Бяхме на 2000, а сега вече падаме на 1500. Силно се надявам да прехвърляме вече пика на вълната, а вариантът се кара по-леко, но се отнася само за по-младите и здрави хора и да не се подлъгваме от лекото протичане, защото подвариантът успява да преодолее предхождащата имунна защита“, посочи пред bgonair завеждащият в отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.

Има скрита заболеваемост, тъй като все по-малко хора в летния сезон се тестват. Според вирусолога това се дължи и на премахването на безплатните Ковид тестове, които се заплащаха от здравната каса.

„Отиват да се изследват хора, които са отделили финансов ресурс или са минали през лекар, които да ги насочи за изследване, защото това, което виждаме като цифра не е реалноста. Това се вижда по броя попаднали в болница, защото те лека полека се увеличават“, допълни доц. Гломб.

Ако мерките отпаднат се очаква по-рязко увеличение на случаите на Ковид през септември, смята вирусологът.