Доц. Чорбанов: Носенето на маски не спира вируса, а и крие рискове

sliven novini

През последните седмици се състояха протести на няколко места в Европа срещу носенето на маски – хора излязоха по улиците в Германия, Белгия и Швейцария, а този уикенд – и в Рим.

„Протестите в Европа срещу Ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна – много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот“, коментирапред Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса.

И в България много хора се оплакват, че носенето на маски за дълъг период от време ги кара да се чувстват некомфортно.

„Но тук става въпрос не само за комфорт, а за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време, а на някои места приеха носенето им и на открито“, коментира доц. Чорбанов.

„Аз няма да проповядвам въстание срещу държавата, доколкото има норми, които се спускат. Но не смятам, че маските възпрепятстват разпространението на вируса“, каза ученият от БАН.