Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера може да промени отношението към епидемията

Снимка: БГНЕС

Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София. Той е най-активният защитник на масовото изследване с т.нар. бързи тестове. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет. По време на традиционния брифинг на националния щаб, на който днес Борисов дойде неочаквано, министър-председателят каза, че „ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него“.

Доц. Мангъров даде интервю за „Дневник“ след срещата му с премиера.

Доц. Мангъров, за какво беше срещата Ви с министър-председателя?

– На срещата изложих моите виждания от медицинска и епидемиологична гледна точка към това, което се случва в страната и света. Мисля, че срещата мина добре, продължи час и половина и успях да обясня всичко, което смятам за тази инфекция. Мисля, че премиерът ме разбра, и смятам, че това ще доведе до промени в отношението към епидемията – и за тестовете, и за ограничителния режим, за всичко.

Бойко Борисов пое ли конкретен ангажимент?

– Аз не съм човек, към когото той може да поеме какъвто и да било ангажимент. Аз мисля, че той ме разбра много добре и всъщност от днес, макар и с известно закъснение, започнаха да въвеждат т.нар. бързи тестове в Банско. Изобщо нещата, за които говорим от доста време, лека-полека се случват. В България е известно, че нещата се случват малко бавно, но хубавото е, че се случват. Мисля, че следващата стъпка е да се направи такова представително проучване за страната, макар че тук има и ограничения – тези тестове трябва да се правят с нещо, а те не се намират толкова лесно.

Предвиждате ли, че скоро може да се отслаби ограничителният режим?

– Скоро не. Това, което в момента е решено, трябва да се изпълни. Защото така или иначе сме се хванали да „ядем жабите“, нека да ги изядем докрай, за да има смисъл. Въпросът, на който трябва се отговори в момента, е какво трябва да се прави по-нататък, за да се излезе максимално добре от положение и да не се окаже, че сме яли жабите напразно.

Как се стигна до тази среща?

– Той ми се обади. Ние с него се познаваме, още повече че аз лекувам неговите внуци от много години и съм приятел с неговата сестра, която е лекар (д-р Красимира Иванова е началник на отделението по неонатология в Първа САГБАЛ „Света София“, бившата „Тина Киркова“ – бел. ред.). Не мислете, че в неонатологията няма инфекциозни заболявания. Аз като инфекционист и педиатър ходя да консултирам много болници в София и страната.

Как приехте репликата „Да застане с името си и да посочи кой ще умре“ от страна на премиера преди пет дни?

– Разликата между мен и него е, че аз, когато си върша работата като лекар, вземам решения за конкретен човек, за конкретно дете. Аз взимам тези решения въз основа на всичко, което съм учил и имам като опит. Той взема решения за много хора, както всеки политик. Но тук става дума за проблем, който е медицински. И човек, за да вземе решение, трябва да има представа каква е същината на проблема и въз основа на това да взима решения, които касаят много хора.

Към правителството има национален щаб, имаше и медицински съвет. Защо предишните Ви срещи на ниво специалисти не доведоха до това, до което казвате, че води срещата след публично изразено недоволство от Вас?

– Виждате, че повече месец говорим едно и също нещо и малко по малко то започва да се случва. Най-положителното нещо от всичко дотук беше, че бях извикан лице в лице да изложа моята гледна точка. И наистина мисля, че това ще доведе до положителни резултати в бъдеще. Продължавам да повтарям, че основните въпроси, на които трябва да се отговори в момента, е: какво е имунното състояние на страната (колко души са „изкарали“ вируса – бел. ред.) и кой е най-добрият начин да се излезе от тази ситуация.

Той пък ми обясни, че ние сме обвързани с останалите страни от Европейския съюз и на практика с целия свят. Ние не можем да действаме самостоятелно. Моят съвет към него беше да действа както цар Борис по време на Втората световна война, когато България влиза във всякакви съюзи и прави каквото трябва, но не изпраща войски на Източния фронт.

Сега ще се присъедините ли към националния щаб, след като бяхте част от медицинския съвет, който бързо прекрати дейност?

– Не. Там има достатъчно образовани хора. Това беше личен разговор, защото аз имам различни виждания. Те не са само мои, те се споделят от колеги по света.

Според съобщението на правителствената информационна служба „правителството ще продължи да се вслушва във всяко експертно мнение, за да бъдат осигурени най-добрите и работещи мерки“.