Доц. Ангел Кунчев: Няма коронавирус по Южното ни Черноморие

Снимка БГНЕС

Излязоха резултатите от проучването за придобит имунитет срещу COVID-19. Това бе обявено пред медиите от кмета на Бургас Димитрът Николов. На място с него бяха и главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Проучването е проведено в рамките на 20 работни дни. И в него са участвали 150 служители на РЗИ, общините и доброволци. Проучването е финансирано от черноморските общини и Министерството на здравеопазването.

„Това проучване категорично доказва вече методически и научно, че в Бургаския регион под 1% от жителите са се докосвали с COVID-19“, обяви Димитър Николов.

Той подчерта, че туризмът е основният поминък на местните хора и затова е важно да се каже, че Южното Черноморие е безопасно. Кметът напомни, че в Бургас са се взели дори по-строги ограничителни мерки от другите градове, но това е дало резултат.

В проучването участие са взели 2300 човека. Проучването е направено от части на случаен признак, но е било насочено предимно към туристическите общини. Половината от хората са били именно хора от бранша.

Доц. Ангел Кунчев пък подчерта, че резултатът е чудесен. Той обяви, че населението е реагирало адекватно на това проучване, похвали и местната власт.

„Резултатите показват изключителна ниска циркилация на вируса. Това, което трябва да направим, е да запазим тези резултати добри“, коментира доц. Кунчев.

И подчерта – да се спазват трите Д-та – дистанция, дисциплина и дезинфекция.

Проф. Тодор Кантарджиев също се съгласи, че в Бургаския регион са спазвали отлични мерки за предпазване от вируса. И той насочи вниманието към туризма.

Обясни, че ще има втора фаза на изследването, която трябва да покаже каква част от туристическия бранш е била в безсимптомен контакт с вируса.

„Познавам германците много добре и мога да ви кажа – германецът иска сигурност, това иска всеки западен турист, да гледа усмихнатото лице на рецепционистка през лицевия щит и маска. Първата му работа е да види дали има дезинфектант и дали има отстояние на масите. Ей това, ако го постигнете – ще имате един хубав сезон“, обяви проф. Кантарджиев.