Достатъчни ли са 6 месеца за наборна военна служба?

Няма спор, че войната е логично продължение на политиката с драстично по-крайни способи, но трябва ли да сме в пълна бойна готовност в мирно време и какви пробойни в българската отбрана запълват притети на първо четене промени в Закона за резерва. Парламентът одобри да има доброволна военна служба до 6 месеца. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и дали промяната ще реши проблема с недостига в армията?

„Съгласно чл. 59 от Конституцията е записано, че защитата на отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Преди 12 години тогавашният политически елит взе решение да бъде прекратена задължителната наборна служба, по време на която всеки български младеж отбиваше своя дълг към родината, служейки в българската армия“, коментира генералът от резерва Димитър Шивиков в студиото на „България сутрин“.
По негови думи по този начин политическият елит е нарушил Конституцията.

„Политиката е въпрос на отговаряне на проблема и въпрос на лидерство. Ако приемем, че зад дискусията за наборна военна служба има решение на реални проблеми, ние трябваше през изминалите 4 години да видим истински дебат по тази тема“, заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Българските младежи трябва да преминават някаква  форма на обучение като се започне от училище и тези, които имат желание да се насочат към военните формирования“, каза още Шивиков. Според него се наблюдава видима промяна във физическата форма на младите хора след 2008 г., които не са служили в армията.

„Казармата изграждаше навици. Голяма част от спомените не са приятни, но в годините винаги има носталгия, като цяло резултатът е позитивен“, обясни ген. Шивиков.

„Големият въпрос е дали в рамките на една година младите ще бъдат достатъчно подготвени. Накрая трябва да се вземат тези, които вършат работа на армията“, смята Пангугов. Според политолога истинският проблем е в България е, че и тези, които кандидатстват в професионална наборна военна служба, не отговарят на физическите критерии.

„Не можеш да произведеш човек, който да отговори на съвременните изисквания за сигурността в рамките на 6 месеца. Ако се връща наборна служба, трябва да е от порядъка година и половина – две, за да подготви хората за реални предизвикателства от сигурността“, изтъкна Пангугов.

Ген. Шивиков е на мнение, че е необходимо да се въведе военно обучение със силно практико-приложен характер и в средния курс на образование, както и във висшите учебни заведения.

От своя страна Христо Панчугов посочи, че когато предлагаш една политика, трябва да си наясно каква е крайната цел. „Българската отбрана е обект на чист популизъм през последните години“, допълни той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/09/28/stigat-li-6-meseca-za-naborna-voenna-slujba.464218