Доматите пазят от тромбози

Епидемията от коронавирус, която бушува по света за втора поредна година, е причина повечето хора, които са се заразили да страдат от сгъстяване на кръвта. При някои от тях съществува повишен риск от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Доматите могат да бъдат отлично средство за превенция на това страдание – те помагат за разреждането на кръвта и по този начин намаляват риска от тромбози. До това заключение стигат шотландски изследователи, предава БГНЕС.

Те са провели експеримент с 200 доброволци. Според резултатите от проучването ежедневната консумация на домати разрежда кръвта със 70%. Ефектът е регистриран при 97% от участниците. Изследователите свързват този резултат с наличието на антитромботични елементи в плодовете – флавоноиди.

Освен това високото съдържание на ликопен поддържа клетките здрави. Също така доматите предотвратяват сърдечносъдови заболявания, помагат в борбата с възпаленията и подобряват здравето на очите поради голямото количество витамин А.

Препоръчва се доматите да се консумират както пресни, така и термично обработени. Струва си да се отбележи, че в резултат на това ползите от тях за здравето ни само ще се увеличат.

„След две минути варене или печене количеството на полезния ликопен се увеличава. Така най-голямо е количеството му в доматеното пюре – до 1500 милиграма на килограм“, обяснява диетологът Оксана Видря в интервю за „161.ru“.