Документалната поредица на БНТ „Махалото на прехода“ отправя поглед „Към света след Желязната завеса“

 „Към света след Желязната завеса“ е третият филм от документалната поредица „Махалото на прехода“ на Българската национална телевизия. Проектът на журналиста Георги Милков и режисьора Емил Минков ще бъде излъчен на 13 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1.

 Филмът представя детайли за това как България излиза от международната изолация и обръща курса в дипломацията. За присъединяването към НАТО и ЕС и пътя на страната ни дотам, за разпадането на СИВ и Варшавския договор, за ключови визити у нас като посещенията на папа Йоан Павел Втори и Бил Клинтън, за събитията в Либия – пред камерата на БНТ застават Стефан Тафров, Петър Стоянов, Надежда Нейнски, Соломон Паси и Димитър Цанчев.

Историята за това как се е случила смяната на курса на българската външна политика започва преди повече от 30 години и трябваше да съберем много парчета от пъзела, за да изглежда картината пълна. Всички тези автентични свидетелства за хора, места и събития те карат накрая да кажеш: Не е било никак лесно, България можеше да има много лоша съдба, но слава богу, че в годините на прехода сме имали всички тези герои, които чак сега, от дистанцията на времето, можем да оценим“, казва Георги Милков.

Във френското посолство, специално за снимките на филма, сложиха на масата същата покривка с извезани сини цветя, на която е сервирана прословутата закуска на президента Франсоа Митеран с българските интелектуалци през 1989 година“, споделя още журналистът с дългогодишен опит като международен репортер и военен кореспондент.

Изпълнителен продуцент на „Махалото на прехода“ е Весела Смилец, редактори са Весела Смилец и Мария Чернева. На 6 юли по БНТ 1 беше излъчен вторият документален филм от поредицата – „Цената на парите“ – на Аделина Радева и режисьора Станислав Терзиев. Седмица по-рано, на 29 юни, своята премиера в ефира на обществената телевизия направи проектът на Надя Обретенова и режисьора Николай Тодоров – „Взривяването на системата“.