0.9 C
Сливен
събота, 4 февруари 2023
- Рекламирай тук -
начало България и света Доклад в САЩ: Китай крил коронавируса, за да има медицински запаси

Доклад в САЩ: Китай крил коронавируса, за да има медицински запаси

Китайските власти са скрили част от данните за разпространението на новия коронавирус, за да успеят да създадат запаси от медицински принадлежности, предаде Асошиейтед прес, като се позова на публикуван доклад на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Журналистите от Асошиейтед прес са се запознали с документа, който е с дата 1 май. В него се посочва, че в началото на януари китайското ръководство умишлено е скрило сведения за това каква опасност представлява вирусът. В това време китайските власти без официално уведомление са намалили обемите на продажба на различни медицински пособия и са активизирали закупуването им. В частност става дума за маски и други средства за лично предпазване.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ смята, че китайското ръководство не е предоставило своевременно на Световната здравна организация информация за това до каква степен е заразен коронавирусът, за да успее да натрупа в Китай достатъчни обеми медицински принадлежности, необходими за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Докладът не е секретен, но е предназначен само за вътрешно ползване, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът Доналд Тръмп изрази убеденост, че Китай е въвел в заблуждение международната общност по отношение на коронавируса.

„Мисля, че в това няма съмнение“, каза той. „Искахме да се присъединим (към борбата с коронавируса) на много ранен етап, а те не искаха да го правим. Ще видите колко рано е било това“, добави Тръмп.

„Аз лично смятам, че те са допуснали чудовищна грешка и не искат да си го признаят“, каза президентът на САЩ.

Тръмп обяви още, че смята, че до края на годината ще бъде създадена ваксина срещу коронавируса.

„Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса“, каза американският лидер. „Работим активно над това“, заяви Тръмп.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи снощи, че потвърдените случаи на новия коронавирус в САЩ са общо 1 122 486 или с 29 671 повече в сравнение с предишното му преброяване. Оттам добавиха, че броят на жертвите е нараснал с 1452 до 65 735 души.

Съобщените от центъра данни за случаите са към събота, 16 часа северноамериканско източно време. Направеното от него сравнение е на база данните му за предишния ден.

Данните на центъра не непременно отразяват случаите, съобщавани от отделните щати. Данните от уикенда данни са предварителни и ще бъдат осъвременени днес.