Добро е състоянието на 64-годишния сливенски алпинист Господин Динев, който прекрати изкачването на Анапурна

Господин Динев преди качването на самолета / снимка: личен архив www.360mag.bg/

64-годишният сливналия Господин Динев, който участва в експедиция до връх Анапурна в Хималаите, реши да се завърне в България заради влошаване на здравословното му състояние, съобщи БНР.

С много тежки условия и с една жертва бе белязана експедицията, в която участва и българския алпинист.

Господин Динев по чудо се спаси от лавина преди върхя, тъй като му се наложи да слезе обратно по маршрута, за да търси изпуснат багаж, а после – да изчака в Базовия лагер развоя на спасителната акция. По това време е започнало и влошаване на здравословното му състояние и се е наложило да постъпи в болница. По информация на БНР в момента той е в добро състояние, но налагащото се лечение го принуждава да прекрати експедицията си, която включваше планове за още два осемхилядника – Дхаулагири и Макалу.

Господин Динев (вдясно) и останалите членове на експедицията в Хималаите / снимка: личен архив, www.360mag.bg/

Няколко души бяха спасени по-рано, след като лавина разруши част от основния маршрут към десетия по височина връх в света. Един човек загина от височинна болест, а индиецът Анураг Малу беше обявен за изчезнал, след като на слизане от върха се подхлъзнал и паднал 50 метра в ледена цепнатина, дълбока, според някои източници, до 300 метра. Тази година тези образувания са повече от друг път и представляват сериозен риск за изкачващите се и слизащите от върха. Точно като в известния планинарски филм по действителен случай „Докосване до пустотата“ 34-годишният индиец обаче не загина при падането, нито по-късно – от измръзване. Той дочака своите спасители, макар и в крайно тежко състояние. Инцидентът с него се случи в понеделник, на около 6000 м височина, под Лагер 3. Петима шерпи бяха изпратени да издирват изчезналия, а към тях се присъединиха опитните полски алпинисти Адам Биелицки и Мариуш Хатала, съобщи испанският журналист Анхела Бенавидес. В същото време по въздух се провеждаше операция по издирване и спасяване на бедстващи по склоновете на Анапурна хора.

Индиец беше открит жив, след като прекара 3 денонощия в ледена цепнатина под връха. 34-годишният Анураг Малу беше изваден и транспортиран с хеликоптер до болница в тежко състояние.

На заминаване Господин Динев получи проследяващо устройство от фондация „Стария бряст“ от родния му град Сливен.

Преди 34 години сливенският алпинист Господин Динев бе един от 18-те българи, които прекараха малко повече от месец в подножието на вр. Анапурна /8091 м/

Сливен изпрати тази сутрин 64-годишния алпинист Господин Динев към Хималаите