До края на седмицата цените на горивата може да се понижат

Значително поевтиняване на горивата у нас се очаква до края на седмицата след срива на петрола в понеделник. Според анализатори цените на масовия бензин А-95 и на дизела ще паднат до 2-2,05 лв. за литър по големите вериги. По малките бензиностанции цените ще са още по-ниски. Всъщност част от тях вече са започнали с намаленията и в някои градове цените на бензина и дизела са в рамките на 1,80-1,85 лева. На повечето места обаче са в рамките на 2 лева.

Справка в специализирани сайтове показва, че това са най-ниските котировки от близо три години насам. За последно горивата са били под 2 лева в началото на септември 2017 г. Причина за рязкото сваляне на цените е сривът на петрола на международните пазари. В понеделник котировките паднаха с над 20% и стигнаха под 37 долара за барел.

В петък по време на срещата на страните производителки от ОПЕК+ Саудитска Арабия не успя да убеди Русия да подкрепи намаляване на производството на петрол до края на годината. Това трябваше да задържи спада на цените, които се движат надолу заради коронавируса и опасенията за спад на икономиката заради него. След разрива Саудитска Арабия обяви през уикенда, че намалява цените на своя петрол и възнамерява да увеличи добива, което предизвика срива в котировките.

Ако цената на петрола остане под 50 долара, това е положително за световната икономика, защото потребителите ще спестят разходи. Повечето европейски страни ще се възползват, тъй като те са вносители на петрол. Разклатената от коронавируса китайска икономика също може да бъде стабилизирана от ниските цени на петрола, пише „24 часа“.