До края на юни в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ ще има хеликоптерна площадка

До края на юни се очаква да бъде изградена хеликоптерна площадка на територията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Това съобщи за БТА директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев. Той обясни, че през вчерашния ден е дошло потвърждаване от Министерство на транспорта и съобщенията на проектната документация на техническия проект. Очаква се до края на следващата седмица да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.

„Има осигурени средства от Министерство на здравеопазването, като в края на м.г. те са в размер на 120 хиляди лева“, каза още медикът.

Припомняме, че през март м.г. по време на редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора с пълно единодушие беше дадено съгласие за учредяване безвъзмездно право на ползване върху имот – частна общинска собственост на УМБАЛ „Проф д-р. Стоян Киркович“. Теренът, с площ от 1000 квадратни метра, ще бъде използван за изграждане на хеликоптерна площадка с размери 30 на 30 метра и се намира на север от Клиниката по инфекциозни болести. По време на заседанието беше прието срокът за безвъзмездно предоставяне на терена да бъде 30 години. През октомври м.г. бяха проведени дейности по премахване на дървета и друг вид растителност в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“.

„УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора е единственото лечебно заведение с най-високо ниво на компетентност по медицинските дейности, оказващо лечебна и консултативна помощ за лечебните заведения в Югоизточна България.

Източник: БТА-Стара Загора