До дни се очаква да влязат по-строги противоепидемични мерки в Старозагорско

Обсъдиха ситуацията с разпространението на коронавирус на онлайн заседание на Областния медицински съвет под председателството на областния управител проф. Наско Василев. То бе свикано по искане на РЗИ-Стара Загора заради увеличаващата се заболеваемост от  COVID-19 сред населението на областта.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Контрол на заразните болести“ представи последните данни за Старозагорска област. Те сочат, че към 1 август заболяемостта е 386.47 на 100 000 души и продължава да се покачва. Най-много са диагностицираните болни в общините Стара Загора и Гълъбово, а най-малко в община Николаево.

За периода 1-31 юли в областта с ковид са диагностицирани 1657 души. От тях 112 (6.75%) са хоспитализирани. Десет пациенти с ковид са починали.

В момента в най-голямата областна болница – УМБАЛ „Проф. Киркович“ са настанени 51 пациенти с ковид, от които 10 са деца. Двама от възрастните пациенти са в тежко състояние.

Очакванията на РЗИ са до 2-3 дни Старозагорска област да навлезе в Етап 2, характеризиращ се с епидемичен подем в разпространението на COVID-19 и трайна тенденция за увеличаване на заетостта на болничните легла.