До 300 000 лв. помощ от НАП за фирмите

Предприятия, чието нормално функциониране е засегнато от пандемията, може да получат до 300 000 лв. финансова подкрепа от Националната агенция по приходите (НАП). Това става ясно от публикуваните условия за кандидатстване по мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия (МСП), засегнати от временните противоепидемични мерки”, съобщава „Монитор“.

Схемата започна да действа към края на декември, а срокът за кандидатстване изтече в началото на януари. Към момента НАП продължава да изплаща помощи на фирмите и да разглежда заявления. От публикуваните условия в сайта на ведомството става ясно, че по схемата няма определен минимален праг на финансова подкрепа. Максималният размер на финансирането пък е между 150 000 и 300 000 лв. Това каква сума ще получи дадена фирма, зависи от няколко фактора. Един от тях е от коя заповед на здравния министър е засегнат търговецът. До 150 000 лв. получават тези кандидати, спрели работа до 31 януари 2021 г. съгласно заповеди на здравния министър от октомври, ноември и декември 2020 г. До момента подпомогнатите с тази сума фирми са 44, показва проверка на „Монитор” в сайта на приходното ведомство.

Повече пари се дават на тези фирми с продължен срок на преустановена работа. Това стана със заповедите на министъра от януари и февруари 2021 г., като допълнителната сума от още 150 000 лв. е помощ за период на спиране на дейността от 1 февруари до края на март 2021 г. Реално в този обхват попадат нощните заведения, баровете и други бизнеси, които все още не работят заради наложените противоепидемични мерки.

Иначе размерът на помощта зависи и от икономическата дейност. С до 20% от оборота могат да бъдат подкрепени детски занимални, творци, ресторантьори, наемодатели, брокери, фирми, които се занимават с поддържане на добро физическо състояние, с прожектиране на филми, с разпространение на филми и телевизионни предавания, с опазване и стопанисване на културно-исторически паметници и места. С до 10 на сто пък могат да бъдат подпомогнати тези търговци, които се занимават с търговия на дребно, с изключение на търговията с автомобили и мотоциклети.