До 26 юни почиващите могат да сменят настоящия адрес за изборите

Новини Сливен
Снимка: pixabay

ЦИК обяви срока за смяна на настоящ адрес за гласуването за изборите на 11 юли за хората, които искат да са на почивка на друго място – хотел, почивна станция. Адресът може да се смени със заявление до 26-ти юни.

Има множество въпроси, които задават български избиратели, които ще са на почивка в страната, не всички ще бъдат в хотел или друго място, има и хора, които се обаждат по телефона, живеят в своя имот на друго място, от 2009 г. в страната българските избиратели могат да гласуват по постоянен и настоящ адрес, ако имат такъв, обясни казуса Росица Матева, говорител на ЦИК, цитирана от News.bg.

В тази връзка ЦИК се опитва да използва възможността в закона за гражданската администрация хората да могат да си заявят настоящ адрес в хотели, почивни домове и други места, като срокът изтича на 26-ти юни, събота. Тъй като е почивен ден ще има дежурни, които да приемат заявленията.

„Искаме да заявим ясно, че избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, няма да могат да гласуват по различен начин. На 26 юни изтича и срокът на избиратели с трайни увреждания, които искат заявления за подвижна избирателна кутия – може да стане чрез пълномощник или с имейл до дата 26-ти“, поясни говорителят на ЦИК.

Възможността е само по настоящ адрес, ако нямат заявен нов адрес до 26-ти юни, не могат да гласуват, категорични са от ЦИК.

В отговор на въпрос, ако се установи роднинска връзка между кандидат за депутат и техник на машина само че в частичните избори, какъвто сигнал имало, ЦИК не вижда проблем – касае се за различен вид избор, дори не се знае дали партията има дори кандидат за кмет.

Кандидат за депутат може да има най-много два района, ако се установи, че има роднински връзки с техници, ЦИК ще вземе решение как да действа своевременно, каза Матева. Все още няма такъв списък с техниците, но те са 35 на брой на този етап.

Относно жалбите през седмицата постъпили 5-6 жалби. По-значимата е от коалицията Български патриоти – срещу решението на ЦИК за определяне на местата и броя на секциите за гласуване извън страната. ВАС постанови и жалбата на Патриотите бе отхвърлена, каза Росица Матева.