ДНСК ще премахва барчета на плажа

Снимка: blitz.bg/trud.bg

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове. Това гласи проект на нова наредба за премахване на преместваеми обекти, който е пуснат за обществено обсъждане от регионалното министерство. Наредбата се отнасят за обекти, които не са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Това са преместваеми обекти, за административни, търговски и други обслужващи дейности. До 2019 г. премахването на незаконни преместваеми обекти беше отговорност на местната власт. След измененията в ЗУТ от 2019 г. премахването им е в правомощията на ДНСК. В наредбата специално е записано, че направените разходи за премахване на незаконните обекти трябва да бъдат платени от техните собственици.

След издаване на заповедта от ДНСК за премахване на незаконен обект, изтичане на срока за обжалване и влизането є в сила, се изплаща покана за доброволно премахване на незаконния обект в 14-дневен срок, предвижда наредбата. До три дни сред изтичане на този срок от ДНСК ще трябва да направят проверка на място, за да видят дали незаконният обект е премахнат. Ако той все още си е на мястото, се престъпва към принудително събаряне, за което ще трябва да се избере фирма изпълнител.

Окончателното почистване на терена трябва да се извърши от общината, пише в проекта за наредба.